Çocuklarda Spor ve Rekabet

Spor yapmak çocuklara gerçek dünyada nasıl yarışacaklarını öğretir. Büyüdükçe okulda, iş hayatında ve diğer yaşam alanlarında rekabetle karşılaşacaklar. Bu illa ki olumsuz ya da sağlıksız olmasını gerektirmez.

Spor, çocuklarımızın sağlığı, artan obezite ve kapalı alanlarda her zamankinden daha fazla kalma eğiliminde olmasıyla inanılmaz derecede önemlidir. Sporun bir dalında iyi olmaktan, takım halinde çalışmaya, zorlukların üstesinden gelmeye, benlik saygısına ve duygularını kontrol etmeye varana kadar bir çok faydası vardır. Ayrıca spor çocukların bir yandan formda kalmalarını sağlarken bir yandan da eğlenmeleri için de harika bir yoldur. Bunun yanı sıra becerilerini geliştirebilmek için yapılan bu keyifli aktivite esnasında rekabet görülebilir.

Spor yapmak çocuklara gerçek dünyada nasıl yarışacaklarını öğretir. Büyüdükçe okulda, iş hayatında ve diğer yaşam alanlarında rekabetle karşılaşacaklar. Bu illa ki olumsuz ya da sağlıksız olmasını gerektirmez. Spor sayesinde dostça bir ortamda nasıl rekabetin sürdürülebileceğini anlamalarını sağlar. Sporda yaşanan rekabete karşı yapılabilecek ilk şey kazanmanın önemini azaltmaktır. Daha çok spor yaparken edindiği arkadaşlıklara, egzersiz yapmaya ve yaşadığı eğlenceye vurgu yapmak gerekir.

Sporda her zaman bir miktar stres olur. Buyüzden bununla nasıl baş edebileceklerini biliyor olmaları önemlidir.

Sporda Stresle Baş etmek için Çocuklara Öneriler

  • Kasları Gevşetmek: 5 saniye tutup kasları bırakmak
  • Derin Nefes Almak: Nefes almak, 5 saniye tutmak ve bırakmak
  • Başarıyı Görselleştirmek: Örneğin gol attığı bir sahneyi düşünmek
  • Mutlu Bir Yere Gitmek: Huzurlu hissettiren bir yer ya da bir olayı hayal etmek
  • Olumlu Düşünmek: “Bu hedefi yapabilirim” gibi sözler söylemek
  • Dikkat: Geçmişle ya da gelecek olanla ilgili endişelenmek yerine şu ana odaklanmak

Çocuğu Rekabet Eden Ebeveynler için Öneriler

  • Çocuğunuz bir oyunu kazandığında ya da kaybettiğinde sizin için değişen birşey olmamalıdır.
  • Çocuğunuz kaybettiğinde hayal kırıklığını, kazandığında da neşesini paylaşın ve kabullenin. “Bu sefer iyi pas atamadın bir sonrakinde yaparsın” demek yerine “yaptığın antrenmanlara rağmen kaybetmek düş kırıcı, umarım eğlenmişsindir” deyin.
  • Rekabet çok yoğun yaşanıyorsa tehlike çanları çalıyor olabilir. Örneğin bir oyunu kaybettiğinde sıklıkla kendisini üzgün ve değersiz hissetmek gibi. Ozaman bir uzman desteği almanızı öneririm.

Sporun çocuğun eğlenmesiyle ilgili olduğu, en iyisi olmakla ilgili olmadığı ebeveynlik bilinciyle dolu bir birliktelik diliyorum. 🙂

Uzman Klinik Psikolog Büşra Börekçi

Başka Bir Makale için Tıklayınız