fbpx

Öyle bir koşturmacayla geçiyor ki günler bazen ne zaman akşam oldu fark edemeyebiliyoruz. Günlük rutinler içerisinde bazıları keyif verici iken ödev ise bir çok aile için oldukça can sıkıcı bir meseledir. Öğretmenlerin gün içerisinde anlattıklarının anlaşılıp anlaşılmadığını anlayabilmek ya da pekiştirmek amaçlı vermiş olduğu çalışmalar evde kaotik bir hal almasına sebep olabilir. Çocukların eve geliş zamanları dinlenmek, eğlenmek ve günün yorgunluğunu atabilmek için arzu ettikleri serbest zaman uyku öncesi kalan kısıtlı zamandan mütevellit ebeveyn çocuk çatışmalarına dönüşebiliyor. Bu sebepten kısıtlı zamanı daha verimli kullanabilmek adına bir kaç öneri az zamanda çok ödev tamamlamanız ve bunu yaparken ağzınızın tadının kaçmaması için faydalı olacağını düşünüyorum. 🙂

Ödev Zamanını Azaltabilecek Tüyolar

  • Ödev yapmak için uygun bir alan belirleyin. Küçük çocuklar ebeveynlerine yakın olmak daha rahat hissettirdiği için mutfak, yemek odası masasını tercih edebilir. Mümkünse iyi ışıklandırılmış, ödevi için gerekli malzemelere hızlıca ulaşabileceği ve dikkatini dağıtabilecek her türlü yüksek ses, müzik (işitsel çeldiricilerin performansını olumlu yönde etkileyen çocuklar hariç), teknolojik aletlerden uzak bir ortam sağlayın.
  • İyi bir örnek olun. Kitap okuduğunuz zamanlar buna bir örnektir. Unutmayın çocuklar söylenilenden ziyade gördüklerini taklit ederler.
  • Günlük çalışma zamanı düzeni belirleyin. Örneğin bazı çocuklar eve geldikten bir saat sonra tercih ederken bazı çocuklar akşam yemeğinden sonrayı tercih edebilir.
  • Ödevlerini yardım ediyorum derken siz yapmamaya özen gösterin. Unutmayın öneride bulunsanızda ödevi çocuk yapmalıdır. 
  • Bilgisayar başında yapılması gerekiyorsa ödev yatak odasından ziyade ortak bir odada çalışmasını böylece çalışma esnasında video oyunları oynamayı, arkadaşlarla sohbet etmeyi veya e-posta göndermeyi ya da internette gezinmeyi engelleyebilirsiniz. 
  • Yaptığı ödev ve işlerini övün. Uğraştığı ancak tamamlayamadığı işlerde dahi süreçte gösterdiği emekten dolayı takdir edin. 
  • Duygularını dile getirmesine alan açın. Ödev yaptığı için sıkılmış görünen bir çocuğa “ aa bak ne kadar eğlenceli ödev yapmak hadi devam et” demek yerine “dersin bir an önce bitsin istiyorsun bu yüzden sıkıldın”, “ders yapmaktan sıkılmış bir çocuk görüyorum” vb. demek daha uygun olacaktır.
  • Notlardan ziyade öğrenmeye odaklanın. Çocuğunuz düşük bir puan aldığında kendisini kötü hissetirmekten kaçının. Hatalar öğrenme sürecinin önemli bir parçasıdır unutmayın!

Uzman Klinik Psikolog Büşra Börekçi

Bir Sonraki Makale  için Tıklayınız

ONLINE EBEVEYN DANIŞMANLIĞI

Ebeveyn olarak çocuğunuzla yaşadığınız çatışmaların sebebini bulmakta zorlandığınız, nasıl ebeveynlik yapmanız gerektiğinden emin olamadığınız durumlarda uzman desteğinden faydalanabilirsiniz.

Online danışmanlık geleneksel, ofis içerisinde yapılan terapiden farklı olarak uzmanla beraber ortak belirlediğiniz zaman diliminde evinizden Skype yoluyla iletişim kurarak danışmanlık alabilirsiniz.

Online Danışmanlık almak için psikologbusraborekci@gmail.com a mail atabilirsiniz.

Ocak 2023
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 


error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: